Επισκέπτες
106844
ΣήμεραΣήμερα78
Τρέχον μήναςΤρέχον μήνας4590
ΣυνολικάΣυνολικά106844
Επισκέπτες 38
Εικόνες από το Σχολείο
Το Σχολείο μας
Ευρετήριο Άρθρου
Ο τόπος μας
Το Δημαρχείο
Νέα Φώκαια
Άθυτος
Καλιθέα
Κασσανδρεία
Κρυοπηγή
Καλάνδρα
Αγία Παρασκευή
Νέα Σκιώνη
Παλιούρι
Πευκοχώρι
Πολύχρονο
Σίβηρη
Φούρκα
Χανιώτη
Όλες οι Σελίδες

 
 •  Νέα  Φώκαια
 • Το χθες?

  Στον παραθαλάσσιο  λόφο, όπου σήμερα υψώνεται ο πύργος τις Νέας Φώκαιας, υπολογίζεται ότι γύρω στο 5000 π.Χ. υπήρξε αξιόλογος προϊστορικός οικισμός, ο οποίος μέσα από διαδοχικές καταστροφές και αναγέννησης έζησε για περίπου 3000 χρόνια. Με σημαντικότερες φάσεις τη νεολιθική και την εποχή του χαλκού, δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε αυτός εγκαταλείφθηκε οριστικά, αλλά από στοιχεία προέκυψε ότι γύρω στο 1000 π.Χ. δεν υπήρχε πλέον. Τότε ο λόφος ήταν πολύ μεγαλύτερος προς την πλευρά της ακτής και η στάθμη της θάλασσας χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 10μ., με αποτέλεσμα η ακτογραμμή να βρίσκεται πολύ πιο μέσα από τι σημερινή. 

  Στοιχεία για τη συγκεκριμένη θέση από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο δεν έχουν διαπιστωθεί, αν και το αγίασμα του Αγίου Παύλου, ΝΔ του λόφου, πιστοποιεί ότι η περιοχή δεν ήταν ακατοίκητη. Οι πρώτες γραπτές πληροφορίες προέρχονται από ένα πρόσταγμα του 1407 του Ιωάννη Z' Παλαιολόγου, με το οποίο ο αυτοκράτορας παραχώρησε στη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους εκτάσεις και δικαιώματα χρήσεων της περιοχής. Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή διατήρησε την κυριότητα του μετοχιού, ενώ στην Επανάσταση του 1821, ο Εμμανουήλ Παπάς χρησιμοποίησε τον Πύργο ως στρατηγείο. Μετά την Επανάσταση, το μετόχι οργανώθηκε κτιριακά και πήρε τη μορφή ενός συγκροτήματος κτισμάτων γύρω από τον Πύργο και το ναό των Αγίων Αποστολων. Το 1923 παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες, οι οποίοι συγκρότησαν το σημερινό οικισμό της Νέας Φώκαιας και χρησιμοποίησαν τα κτίσματα του μετοχιού στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους. Λίγα χρόνια αργότερα, τα κτίρια κατεδαφίστηκαν για να χρησιμοποιηθεί το υλικό τους σε νέα κτίσματα του οικισμού. Ολόκληρος ο λόφος, μαζί με τα κτίρια του, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1968, ενώ τα σωζόμενα κτίρια κηρύχθηκαν ιστορικά διατηρητέα Μνημεία.

  ?το αύριο

  Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Κασσάνδρας και ειδικότερα της Νέας Φώκαιας, έδρασαν τόσο θετικά, γιατί ως αξιοθέατο πλέον, είχε ένα λόγο παραπάνω η επιβίωση του, ενώ αρνητικά, γιατί αν και η επέκταση του οικισμού της Νέας Φώκαιας πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το λόφο του μετοχιού, το νέο πολεοδομικό σχέδιο που αφορούσε την επέκταση του οικισμού, επέτρεψε την κατασκευή νέων κατοικιών πολύ κοντά, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό το τοπίο.

  Από τα τέσσερα κτίσματα του μετοχιού που σώζονται, ο Πύργος είναι αυτός που αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Στέκει μόνος του, στην κορυφή του λόφου, θυμίζοντας κάτι από την παλιά αίγλη του μετοχιού. Δίπλα στον Πύργο, στο κέντρο περίπου τις αυλής του μετοχιακού συγκροτήματος βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων  που λειτουργεί περιστασιακά. Τμήμα της ανατολικής πτέρυγας που χρησιμοποιήθηκε ως σχολειό από τους πρόσφυγες του 1922, γνωστό σήμερα ως <<Παλιό Σχολειό>>, αποκαταστάθηκε το 1992 με σκοπό να λειτουργήσει ως πολιτιστικός χώρος.

  Τέλος, τα Κολληγόσπιτα, που αποτελούσαν τις κατοικίες των εργατών του μετοχιού, περιμένουν, αντέχοντας οριακά πλέον στη φθορά του χρόνου, κάποια σωστική επέμβαση.

  Αρχιτεκτονική αποτύπωση των τεσσάρων κτιρίων, σε συνδυασμό με φωτογραφικό υλικό τουλάχιστον σαράντα ετών, οδήγησε στη δημιουργία των σχεδίων που φανέρωσαν συνολικά τα προβλήματα που οφείλονται είτε σε ανθρώπινη επέμβαση, είτε σε φθορά τις χρόνιας εγκατάλειψης. 

  .

  ?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας   
  Κλικ στην κουζίνα της μαμάς!

  Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Κλικ στην κουζίνα της μαμάς! - Το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων που καταναλώνουμε

  Εδώ μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μας

  Είναι για όλους!!

  Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019
  ΜΠΑΜΠΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ!

  Η συμμετοχή του ΕΠΑΛ Κασσάνδρας στο Θεματικό Δίκτυο "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο". Οι μαθητές γίνονται εκπαιδευτές σε μία σχολή οδηγών Internet. Μαθητευόμενοι είναι οι γονείς, οι ενήλικες αλλά και κάθε αρχάριος, στα θέματα ασφάλειας, χρήστης του διαδικτύου.
  Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Γιαγουρτά Βενετία, Γιαμαλής Άγγελος, Μπουζίκα Χρυσούλα.

  Το βίντεο στο youtube

  Δευτέρα
  19
  Αυγούστου
  Ανδρέου στρατηλάτου, Τιμοθέου μάρτυρος, Θεοφάνους οσίου
  Διαφήμιση
  Διαφήμιση

   

  Διαφήμιση