Επισκέπτες
028882
ΣήμεραΣήμερα8
Τρέχον μήναςΤρέχον μήνας146
ΣυνολικάΣυνολικά28882
Επισκέπτες 3
Εικόνες από το Σχολείο
Το Σχολείο μας
Ευρετήριο Άρθρου
Ο τόπος μας
Το Δημαρχείο
Νέα Φώκαια
Άθυτος
Καλιθέα
Κασσανδρεία
Κρυοπηγή
Καλάνδρα
Αγία Παρασκευή
Νέα Σκιώνη
Παλιούρι
Πευκοχώρι
Πολύχρονο
Σίβηρη
Φούρκα
Χανιώτη
Όλες οι Σελίδες

Η χερσόνησος της Κασσάνδρας

mapkassandr

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ
Κασσάνδρεια πόλη 3.500 κατοίκων που τη θερινή περiοδο με τους οικισμούς της γίνεται μια μεγαλούπολη 25.000 κατοίκων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας.Είναι ένας από τους παλαιότερους Δήμους του Νομού, που κάνει την εμφάνισή του σαν οικισμός από τον 16ο αιώνα, ενώ παίρνει το όνομά του από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, αλλά και από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας πού βρίσκεται χτισμένη στον ισθμό της Κασσάνδρας.Το 1959 μετονομάζεται από Βάλτα σε Κασσάνδρα και το 1965 γίνεται Δήμος και μετονομάζεται σε Κασσάνδρεια.

Αποτελεί την έδρα του Δήμου Κασσάνδρας. Απ' την Τουρκοκρατία ήταν το κεφαλοχώρι της Κασσάνδρας, με το όνομα «Βάλτα» και έδρα Έπαρχου. Με τον Χαλασμό τον Νοέμβριο του 1821, κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους, όπως και ολόκληρη η χερσόνησος της Κασσάνδρας και οι κάτοικοί της, όσοι γλύτωσαν, διέφυγαν κυρίως στις Βόρειες Σποράδες, αλλά και Αταλάντη, Αίγινα και Ύδρα. Οι κάτοικοί της επέστρεψαν μετά την αμνηστία που δόθηκε από τους Τούρκους το 1827. Στην Κασσάνδρεια κατοικησαν και οι κάτοικοι μικρών χωριών που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση απ' αυτήν και είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Τα χωριά αυτά ήταν το Παλαιοχώρι (Παλιόκαστρο), Άγιος Στέφανος, Απανωχώρα, Κρεμμύδι, Κύψα, Κουτσπιά, Αγία Τριάδα. Το 1836 έγινε προσπάθεια απ'την Ελληνική Κυβέρνηση για την ίδρυση Ελληνικού Υποπροξενείου, αλλά δεν επιτράπηκε τελικά από την Τουρκική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης. Λειτουργούν Υποπροξενεία Της Γαλλίας από το 1725 και της Ολλανδίας από το 1745. Ήταν έδρα της Μητρόπολης Κασσανδρείας μέχρι το 1870. Μετά την απελευθέρωση το 1912, και ενώ είχε ξεκινήσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεκίνησε η ανέγερση του «Αστικού σχολείου» απ' τον Κασσανδρινό αρχιτέκτονα Ξενοφων Παιονίδη, το οποίο σήμερα είναι το Δημαρχείο Του Δήμου Κασσάνδρας.

Αποτελεί πνευματικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής και παίζει τον απαραίτητο για την περιοχή πρωταγωνιστικό ρόλο της. Η καλή οργάνωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδεύσης που μπορεί να έχει μια επαρχιακή πόλη, οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτή, το Δημοτικό Ωδείο, τη Φιλαρμονική τον Δήμου, τα χορευτικά συγκροτήματα, με επιστέγασμα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Σίβηρης, που οργανώνει κάθε χρόνο στο ανοιχτό θέατρο της Σίβηρης αποτελούν ότι καλύτερο, για να κάνουν πνευματικό κέντρο την πόλη.

Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η μεγάλη αμμουδερή παραλία της Σίβηρης και μικρότερες όλες με ψιλή άμμο και τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την θάλασσα όπως ο Άγιος Νικόλαος, , το Στεφάνι, η Κύψα και οι κοσμοπολίτικες Σάνη και η Ελάνη.

?Πηγή: Δήμος ΚασσάνδραςΤο Δημαρχείο Κασσάνδρας Χαλκιδικής Το Δημαρχείο κτισμένο το 1926, δεσπόζει στην περιοχή και δείχνει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με την οποία χτίζονταν τα σχολεία την εποχή εκείνη, αφού στέγαζε για χρόνια το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της πόλης.
Στο εσωτερικό του σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου και φαίνεται με κάθε λεπτομέρεια η αρχιτεκτονική του κτιρίου

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας •  
 •  Νέα  Φώκαια

Το χθες?

Στον παραθαλάσσιο  λόφο, όπου σήμερα υψώνεται ο πύργος τις Νέας Φώκαιας, υπολογίζεται ότι γύρω στο 5000 π.Χ. υπήρξε αξιόλογος προϊστορικός οικισμός, ο οποίος μέσα από διαδοχικές καταστροφές και αναγέννησης έζησε για περίπου 3000 χρόνια. Με σημαντικότερες φάσεις τη νεολιθική και την εποχή του χαλκού, δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε αυτός εγκαταλείφθηκε οριστικά, αλλά από στοιχεία προέκυψε ότι γύρω στο 1000 π.Χ. δεν υπήρχε πλέον. Τότε ο λόφος ήταν πολύ μεγαλύτερος προς την πλευρά της ακτής και η στάθμη της θάλασσας χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 10μ., με αποτέλεσμα η ακτογραμμή να βρίσκεται πολύ πιο μέσα από τι σημερινή. 

Στοιχεία για τη συγκεκριμένη θέση από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο δεν έχουν διαπιστωθεί, αν και το αγίασμα του Αγίου Παύλου, ΝΔ του λόφου, πιστοποιεί ότι η περιοχή δεν ήταν ακατοίκητη. Οι πρώτες γραπτές πληροφορίες προέρχονται από ένα πρόσταγμα του 1407 του Ιωάννη Z' Παλαιολόγου, με το οποίο ο αυτοκράτορας παραχώρησε στη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους εκτάσεις και δικαιώματα χρήσεων της περιοχής. Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή διατήρησε την κυριότητα του μετοχιού, ενώ στην Επανάσταση του 1821, ο Εμμανουήλ Παπάς χρησιμοποίησε τον Πύργο ως στρατηγείο. Μετά την Επανάσταση, το μετόχι οργανώθηκε κτιριακά και πήρε τη μορφή ενός συγκροτήματος κτισμάτων γύρω από τον Πύργο και το ναό των Αγίων Αποστολων. Το 1923 παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες, οι οποίοι συγκρότησαν το σημερινό οικισμό της Νέας Φώκαιας και χρησιμοποίησαν τα κτίσματα του μετοχιού στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους. Λίγα χρόνια αργότερα, τα κτίρια κατεδαφίστηκαν για να χρησιμοποιηθεί το υλικό τους σε νέα κτίσματα του οικισμού. Ολόκληρος ο λόφος, μαζί με τα κτίρια του, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1968, ενώ τα σωζόμενα κτίρια κηρύχθηκαν ιστορικά διατηρητέα Μνημεία.

?το αύριο

Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Κασσάνδρας και ειδικότερα της Νέας Φώκαιας, έδρασαν τόσο θετικά, γιατί ως αξιοθέατο πλέον, είχε ένα λόγο παραπάνω η επιβίωση του, ενώ αρνητικά, γιατί αν και η επέκταση του οικισμού της Νέας Φώκαιας πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το λόφο του μετοχιού, το νέο πολεοδομικό σχέδιο που αφορούσε την επέκταση του οικισμού, επέτρεψε την κατασκευή νέων κατοικιών πολύ κοντά, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό το τοπίο.

Από τα τέσσερα κτίσματα του μετοχιού που σώζονται, ο Πύργος είναι αυτός που αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Στέκει μόνος του, στην κορυφή του λόφου, θυμίζοντας κάτι από την παλιά αίγλη του μετοχιού. Δίπλα στον Πύργο, στο κέντρο περίπου τις αυλής του μετοχιακού συγκροτήματος βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων  που λειτουργεί περιστασιακά. Τμήμα της ανατολικής πτέρυγας που χρησιμοποιήθηκε ως σχολειό από τους πρόσφυγες του 1922, γνωστό σήμερα ως <<Παλιό Σχολειό>>, αποκαταστάθηκε το 1992 με σκοπό να λειτουργήσει ως πολιτιστικός χώρος.

Τέλος, τα Κολληγόσπιτα, που αποτελούσαν τις κατοικίες των εργατών του μετοχιού, περιμένουν, αντέχοντας οριακά πλέον στη φθορά του χρόνου, κάποια σωστική επέμβαση.

Αρχιτεκτονική αποτύπωση των τεσσάρων κτιρίων, σε συνδυασμό με φωτογραφικό υλικό τουλάχιστον σαράντα ετών, οδήγησε στη δημιουργία των σχεδίων που φανέρωσαν συνολικά τα προβλήματα που οφείλονται είτε σε ανθρώπινη επέμβαση, είτε σε φθορά τις χρόνιας εγκατάλειψης. 

.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Άθυτος

Η Άφυτος είναι ένας πανέμορφος οικισμός στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Χτισμένη πάνω σε ένα βράχο που δεσπόζει σαν κάστρο πάνω από τη θάλασσα, δίνει την αίσθηση αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Το όνομά της διατηρήθηκε για χιλιάδες χρόνια είτε αυτούσιο ως Άφυτος, προερχόμενο από το αρχαίο της όνομα Άφυτις, είτε ως παράφραση αυτού ως Άθυτος. Η ρίζα του ονόματος προέρχεται είτε από το όνομα υπαρκτού προσώπου του Αφύτεως, είτε από το Άφυτις όπου το Α δεν είναι στερητικό αλλά ενδεικτικό αφθονίας φυτών. Η Άφυτος είναι ένας τόπος που προικίστηκε από τη φύση με άπειρο φυσικό κάλλος. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη γαλα­ζοπράσινη θάλασσα με τα ίσως πιο καθαρά και ζεστά νερά της Μεσογείου. Το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Αφύτου αιχμαλωτίζει άμεσα τον επισκέπτη, ο οποίος ξαφνιάζεται από την αντίθεση που δημιουργεί το ξερό τοπίο του πωρολιθένιου βράχου, με την οργιαστική βλάστηση που τον αγκαλιάζει, με τα νερά που ρέουν ασταμάτητα από τις αρχαίες πηγές στην πλαγιά του. Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο που προξενεί κατάπληξη και δέος στον επισκέπτη είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Αφύτου με ιστορία που χάνεται στα βάθη των 28 αιώνων ζωής του. Αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος, τον παραδοσιακό οικισμό και την αρχαία ιστορία του. Τα υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα συνηγορούν στην άποψη ότι ο σημερινός οικισμός έχει ανεγερθεί στην ίδια περιοχή στην οποία στα μέσα του 8ου π.Χ. αι. είχε ιδρυθεί από Χαλκιδείς αποίκους η αρχαία Άφυτις. Οι ιδιοκτησίες είναι αρκετά μεγάλες, διαθέτουν τον απαραίτητο αύλειο χώρο για τις βοηθητικές εργασίες ή ανάγκες (στάβλος, αποθήκη, φούρνος κτλ.) Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι διώροφα Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι διώροφα, διαπνέεται από ένα συντηρητισμό ως προς τις μορφές, ο οποίος όμως αμβλύνεται από τον πλούτο και την ευρηματικότητα των κατασκευαστικών λεπτομερειών.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Καλιθέα

Μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές της όμορφης χερσονήσου της Κασσάνδρας, όπου τα πεύκα στολίζουν την χρυσή αμμουδιά στην παραλία, η Καλλιθέα αποτελεί σύγχρονο εμπορικό και κοσμικό θέρετρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και παραδοσιακούς ξενώνες. Η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες,οι οποίοι έρχονται να απολαύσουν υπέροχες παραλίες και μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα των οποίων περιλαμβάνουν το ιερό Δωρικού ρυθμού του Άμμωνα Δία, το ιερό του Διόνυσου και των Νυμφών, και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για μονοήμερες εκδρομές σ? ολόκληρη τη χερσόνησο, ιδίως για εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία του τόπου, να ζήσουν στο ρυθμό των παραδοσιακών και απομακρυσμένων χωριών του, και να δουν από κοντά ορισμένα από τα διαχρονικά μέρη της χώρας μας.
Διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή για ευχάριστες και διασκεδαστικές διακοπές σε συνδυασμό με τη μοναδική φυσική και ιστορική κληρονομιά, καθώς και μια εντυπωσιακή νυχτερινή ζωή, η Καλλιθέα είναι σε θέση να ικανοποίηση και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Κασσανδρεία

Η Κασσάνδρεια είναι η έδρα του Δήμου. Απ? την Τουρκοκρατία ήταν το κεφαλοχώρι της Κασσάνδρας, με το όνομα «Βάλτα» και έδρα Έπαρχου. Με τον Χαλασμό τον Νοέμβριο του 1821, κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους, όπως και ολόκληρη η χερσόνησος της Κασσάνδρας και οι κάτοικοί της, όσοι γλύτωσαν, διέφυγαν κυρίως στις Βόρειες Σποράδες, αλλά και Αταλάντη, Αίγινα και Ύδρα. Οι κάτοικοί της επέστρεψαν μετά την αμνηστία που δόθηκε από τους Τούρκους το 1827. Στην Κασσάνδρεια κατοικησαν και οι κάτοικοι μικρών χωριών που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση απ? αυτήν και είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Τα χωριά αυτά ήταν το Παλαιοχώρι (Παλιόκαστρο), Άγιος Στέφανος, Απανωχώρα, Κρεμμύδι, Κύψα, Κουτσπιά, Αγία Τριάδα. Το 1836 έγινε προσπάθεια απ?την Ελληνική Κυβέρνηση για την ίδρυση Ελληνικού Υποπροξενείου, αλλά δεν επιτράπηκε τελικά από την Τουρκική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης. Λειτουργούν Υποπροξενεία Της Γαλλίας από το 1725 και της Ολλανδίας από το 1745. Ήταν έδρα της Μητρόπολης Κασσανδρείας μέχρι το 1870. Μετά την απελευθέρωση το 1912, και ενώ είχε ξεκινήσει ο Α? Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεκίνησε η ανέγερση του «Αστικού σχολείου» απ? τον Κασσανδρινό αρχιτέκτονα Ξενοφων Παιονίδη, το οποίο σήμερα είναι το Δημαρχείο Του Δήμου Κασσάνδρας. Το 1959 μετονομάζεται από Βάλτα σε Κασσάνδρα και το 1965 γίνεται Δήμος και μετονομάζεται σε Κασσάνδρεια. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων σήμερα είναι ο τουρισμός αλλά και η γεωργία.Παράγεται στην περιοχή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, μέλι απ? τα πεύκα της περιοχής αλλά και ανθόμελο, και ρετσίνι. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η μεγάλη αμμουδερή παραλία της Σίβηρης και μικρότερες όλες με ψιλή άμμο και τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την θάλασσα όπως ο Άγιος Νικόλαος, , το Στεφάνι, η Κύψα και οι κοσμοπολίτικες Σάνη και η Ελάνη.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Κρυοπηγή

Η Κρυοπηγή βρίσκεται στην χερσόνησο της Κασσάνδρας σε απόσταση 90 ΚΜ από την Θεσσαλονίκη. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά πευκόφυτου λόφου με υπέροχη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας.Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και η σημερινή Κρυοπηγή βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των αρχαίων πόλεων Νεάπολη και Φλέγκρα.Το άριστο κλίμα ,ο συνδυασμός κατάφυτου βουνού και πεντακάθαρης θάλασσας (γαλάζιες σημαίες) μαζί με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας καθιστούν την Κρυοπηγή το πιο αξιόλογο θέρετρο της περιοχής. Οι είκοσι δύο (22) ξενοδοχειακές μονάδες με δύναμη δύο χιλιάδων (2000) δωματίων καθώς και το οργανωμένο κάμπινγκ του ΕΟΤ και τα διακόσια πενήντα (250) επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια της περιοχής προσφέρουν άνετη και ευχάριστη διαμονή και δυνατότητα ποικίλων δραστηριοτήτων (θαλάσσια σπόρ, εκδρομές, τένις, ιππασία κλπ.).Στην Κρυοπηγή βρίσκεται το « ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ» που είναι προσφορά χορηγία του ζεύγους Dr.Erhart and Sofia Ziegler.Το κέντρο αυτό αποτελεί σημείο συνάντησης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου παιδαγωγών απ' όλο τον κόσμο που έρχονται εδώ να συνεργαστούν και να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και συνέδρια που οργανώνει.Με ορμητήριο την Κρυοπηγή ο επισκέπτης μπορεί να εκδράμει στο Άγιο Όρος ,το σπήλαιο των Πετραλώνων, την αρχαία Ολυνθο, την πατρίδα του Αριστοτέλη Στάγειρα,να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους κάνοντας κρουαζιέρα γύρω του ή να ψαρέψει στους ψαρότοπους της περιοχής.Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στον τόπο της παραγωγής τους τα υψηλής ποιότητας φυσικά προϊόντα της περιοχής που είναι το μέλι, τα φρούτα, το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Στην περιοχή υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (ΟΤΕ, Τράπεζες, Κέντρο Υγείας) και Restaurants,Pubs,taverns και καταστήματα λαϊκής τέχνης.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Καλάνδρα

Η περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας της οποίας η εδραίωση του οικισμού της στο σημερινό χώρο, πρέπει να έγινε στα τελευταία Βυζαντινά ή πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας . Είναι σφικτά δεμένη με την ύπαρξη της Μένδης. Διατήρησε αναλλοίωτα τοπωνύμια της χώρας των Μενδαίων, σαν αυτό της παραλίας της, που εξακολουθεί να λέγεται Ποσείδιο, ιωνική έκφραση του Ποσειδωνίου, όπως το ονομάζει ο Θουκυδίδης τον 5ο αιώνα. Αυτό που υπάρχει σήμερα δίπλα στη θάλασσα είναι τα υπολλείματα του τείχους της αρχαίας Μένδης.Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά υπάρχει ο Ναός του Ποσειδώνα που είναι πάνω σε μία στενή λωρίδα γης κοντά στη θάλασσα.Κοντά στο ναό βρίσκεται ο φάρος που κτίστηκε το 1864.Ένα χιλιόμετρο δυτικά του χωριού, σε μία πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας που κτίστηκε το 1619. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες από το 1619, που απεικονίζουν τη ζωή και τη σταύρωση του Χριστού.Η μεγάλη εκκλησία της Καλάνδρας "Κοίμηση της Θεοτόκου" κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι βασιλικού ρυθμού και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μεγάλη πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας γίνεται στις 23 Αυγούστου. Η εκκλησία την ημέρα αυτή κατακλύζεται από εκατοντάδες πιστούς.Προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, μέλι, δημητριακά, βαμβάκι, καλαμπόκι.Στην περιοχή της Καλάνδρας έγινε η πρώτη ξενοδοχειακή εγκατάσταση. Σήμερα στην απεραντοσύνη των 12 χιλιομέτρων πανέμορφης ακτής είναι εγκατεστημένες ξενοδοχειακές μονάδες, το μεγαλύτερο κάμπινγκ του Ε.Ο.Τ. στην περιοχή και οι εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούν εκατοντάδες φοιτητές.Στην Καλάνδρα, το Ποσείδι και σε όλη την περιοχή υπάρχουν γραφικές ταβέρνες, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία με ντόπια κρέατα, ζωντανή μουσική, ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, ταξί, αγροτικό ιατρείο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων υπόσχονται αξέχαστες διακοπές στην Καλάνδρα.Πλούσιες δραστηριότητες παρουσιάζει όλο το χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού (χορός, εκδρομές, λαογραφικές εκθέσεις κ.λπ.).

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία στις παρυφές του χωριού. Η Αγία (όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής) έχει πλούσια ιστορική παράδοση και καταστράφηκε τρεις φορές από τους Τούρκους κατακτητές, η τελευταία καταστροφή μάλιστα έγινε το 1821.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα ήρεμα στενά σοκάκια του χωριού και να αποδράσει σε πανέμορφες διαδρομές που χαράζονται μέσα στο κατάφυτο δάσος. Οι κάτοικοι του χωριού απλοί και φιλόξενοι θα χαρούν να σας μυήσουν στα μυστικά της μελισσοκομίας που είναι και η κύρια απασχόληση μαζί με την καλλιέργεια της ελιάς.
Στο χωριό υπάρχουν μικρά, γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές λιχουδιές και μεζέδες της Χαλκιδικής, που συνοδεύονται πάντα από τοπικό ούζο ή τσίπουρο.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Νέα Σκιώνη

Η Νέα Σκιώνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας απέχοντας 110 χλμ περίπου από τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε μια τοποθεσία σπανίου φυσικού κάλλους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει το θαλάσσιο κολύμπι με έναν περίπατο στο πευκόφυτο δάσος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη η Σκιώνη χτίστηκε από τους Πελληνείς της Πελοποννήσου κατά την επιστροφή τους από τον πόλεμο της Τροίας. Αργότερα οι Αθηναίοι εγκατέστησαν στην πόλη τους Πλαταιείς. Πρόδρομος του σημερινού χωριού της Σκιώνης αποτελεί το ορεινό χωριό Τσαπράνι, οι κάτοικοι του οποίου κατοίκησαν τη θαλάσσια περιοχή σταδιακά κατά τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα μας.
Από το παλιό χωριό Τσαπράνι σήμερα σώζεται η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στην οποία κάθε χρόνο γίνεται πανήγυρη με εντυπωσιακή συμμετοχή και προσήλωση στις παραδόσεις. Εκτός από το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος, αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης που είναι κτισμένη περίπου 2 χλμ. έξω από το χωριό και διακοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Αυτή η εκκλησία παραχωρήθηκε από το 1821 από τη Μονή του Φλαμουρίου Θεσσαλίας στο Πατριαρχείο, και κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζει με περισσή επισημότητα συγκεντρώνοντας πλήθους κόσμου.
Το λιμάνι του χωριού είναι το μεγαλύτερο της χερσονήσου όπου προσαράζουν πλήθος ψαροκάικα από όλο το Θερμαϊκό ακόμα και από τις βόρειες Σποράδες. Μια βόλτα στο λιμάνι που θα καταλήξει σε γεύμα με φρέσκα ψάρια σε κάποια ψαροταβέρνα. αποτελεί το δίχως άλλο μία πολύ ελκυστική πρόταση για τον επισκέπτη. Στην Νέα Σκιώνη υπάρχουν και λειτουργούν πλήθος από συγκροτήματα ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, καταστήματα ειδών σουβενίρ, σούπερ μάρκετ, ταξί. Επίσης υπάρχει φαρμακείο και λιμενική υπηρεσία (τελωνείο). Ένα μέρος πραγματική επένδυση για να περάσετε μέρες αναψυχής και ξεκούρασης.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Παλιούρι

Το Παλιούρι φημίζεται για την παραγωγή μελιού και ελαιόλαδου όπως και ολόκληρη η περιοχή. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την τη μοναδική φύση και να περιπλανηθεί στα κατάφυτα μονοπάτια του Πευκοδάσους ή στα στενά παραδοσιακά σοκάκια του χωριού που δίνουν ένα μοναδικό παραδοσιακό χρώμα. Νοτιοανατολικά του χωριού, στο τέλος του Τορωναίου κόλπου και έξι χλμ προς το ακρωτήρι Κάνιστρο βρίσκεται ο οικισμός Ξυνά και δύο χιλιόμετρα μετά συναντά κανείς τον οικισμό Άγιος Νικόλαος Κανίστρου με τους δύο γραφικούς κολπίσκους και τον φυσικό όρμο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται και η πολυσύχναστη παραλία του Χρούσω όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ξενία και του κάμπινγκ του ΕΟΤ.
Στο Χρούσω μπορεί κανείς να απολαύσει τα καταγάλανα νερά και τη χρυσαφένια αμμουδιά που σε συνδυασμό με τα πεύκα που αγγίζουν τη θάλασσα σχηματίζουν ένα κυριολεκτικά μαγευτικό τοπίο.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Πευκοχώρι

Το Πευκοχώρι βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, σε μία περιοχή που θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηρισθεί οικολογικός παράδεισος. Οι πρώτοι τουρίστες που άρχισαν να φτάνουν εδώ στις αρχές της δεκαετίας το '70, ενθουσιάστηκαν τόσο με τη μαγευτική φυσική ομορφιά και το ήπιο κλίμα, όσο και με τις καταπληκτικές παραλίες και το ξεχωριστό πνεύμα φιλοξενίας των κατοίκων.Από τότε, το Πευκοχώρι καθιερώθηκε σαν ένα από τα πιο αξιόλογα θέρετρα σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα , η περιοχή συνδυάζει τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό χρώμα. Για την άνετη διαμονή υπάρχουν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στούντιο και διαμερίσματα. Υπάρχει πολύ καλή τοπική αγορά με μεγάλη ποικιλία καταστημάτων για όλες τις ανάγκες και τα γούστα, ενώ οι γραφικές ταβέρνες ή τα πολυτελή εστιατόρια με τις απίθανες γεύσεις τους και το θαυμάσιο ντόπιο κρασί, αποτελούν μεγάλο γαστρονομικό πειρασμό.
Η αρμονική συνύπαρξη της φύσης με το σχεδιασμό και την οργάνωση, προσφέρει στους επισκέπτες μια πλατιά γκάμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Το περπάτημα στο φρέσκο αέρα, μέσα στα αρώματα του δάσους ή τα σοκάκια του παλιού χωριού με τα νεοκλασικά κτίρια, τις τριανταφυλλιές και τις λεμονιές, είναι μια απολαυστική και ανανεωτική εμπειρία. Η ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά, το παιχνίδι στη θάλασσα, η άσκηση στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ή ένα δροσερό κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα, είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές ασχολίες που προσδίδουν στις διακοπές την αίσθηση της μοναδικότητας και της ξεκούρασης.
Το καλοκαίρι η περιοχή φιλοξενεί τους γνωστούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες ΙΤΕΝΒΑ, που ξεκινούν από την φυσική μαρίνα του Γλαρόκαβου. Από εδώ αναχωρούν κότερα και ιπτάμενα δελφίνια για τη Χαλκιδική και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ ενοικιάζονται και πλοιάρια για μικρές κρουαζιέρες. Πάνω απ'όλα όμως, αυτό που κάνει το Πευκοχώρι διαφορετικό είναι η νυχτερινή ζωή με τις άκρως δελεαστικές προτάσεις της. Έτσι λοιπόν, όταν ο ήλιος δύσει πίσω από τα βουνά, έχουν σειρά οι ρομαντικές γωνιές ή τα μπαρ και οι ντίσκο. Η μεγάλη ποικιλία σε μαγαζιά του είδους θα διασκεδάσει όλα τα γούστα με αξέχαστες βραδιές. Το Πευκοχώρι είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα σε όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν περάσει τις διακοπές τους όπως πραγματικά θα ήθελαν, την ευκαιρία να απολαύσουν την πλήρη έννοια των διακοπών, εκεί που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Πολύχρονο

Η ιστορία του Πολύχρονου ξεκινά από το 650 π.Χ. όταν ήρθαν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Ερετριείς και ίδρυσαν ως αποικία τους τη Νεάπολη η οποία παρ' όλες τις βαρβαρικές επιδρομές που γνώρισε κατόρθωσε να επιβιώσει ως το 540μ.Χ. οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ούννους.
Τον 11ο αιώνα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή αυτή γεωκτηνοτρόφοι και έφτιαξαν το χωριό «Πολύχροω», το οποίο ονόμασαν έτσι εξαιτίας των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν εκεί. Το χωριό γνώρισε έντονα τον Τουρκικό ζυγό και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του '21 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους.
Λίγα χρόνια αργότερα από τους λίγους επιζήσαντες που είχαν καταφύγει αλλού για να σωθούν, γύρισαν και ξαναέφτιαξαν το χωριό που λόγω λεκτικής παραφθοράς ονομάστηκε Πολύχρονο.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά μέρη της Χαλκιδικής με χιλιάδες επισκέπτες κάθε τουριστική περίοδο που φημίζεται για την μεγάλη παραλία που εκτείνεται κατά μήκος του οικισμού.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Σίβηρη

Η Σίβηρη είναι ανάμεσα στην Κασσανδρεία και στη Φούρκα. Παραθαλάσειος οικισμός ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι φανταστικές ταβέρνες και το ήσυχο και καταπράσινο περιβάλλον.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Φούρκα

H Φούρκα απέχει 105 χιλ. από την Θεσσαλονίκη και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Καθώς έρχεται ο ταξιδιώτης αρχικά αντικρίζει την πανέμορφη ακτή της, τη λεγόμενη Σκάλα Φούρκας. Σε απόσταση 2 χιλ. βρίσκεται το χωριό. Οι φυσικές καλλονές και η ιστορία της συνδυάζονται με το σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την κοσμοπολίτικη ζωή.Αξιοσημείωτη είναι η φιλικότητα και η πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αισθάνεται όμορφα ο κάθε επισκέπτης. Αναδρομή στο παρελθόν. Η Φούρκα δεν στερείτε ιστορικού ενδιαφέροντος. Μια επιγραφή που υπάρχει στο κοιμητηριακό ναό του Αγ. Αθανασίου μας ανάγει στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Τα Βυζαντινά ευρήματα που πρόσφατα ήρθαν στο φως στα ερείπια τον ιερού Ναού του Αγ. Ιωάννη, όπως επίσης τα ξωκλήσια και τα διατηρητέα σπίτια -αξιόλογα για την αρχιτεκτονική δομή τους- είναι δείγματα της πορείας αυτού του τόπου μέσα στο χρόνο. 
Φυσικές ομορφιές. Ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο. Ένας επίγειος παράδεισος με πεύκα, ελιές και κάθε λογής δέντρα και λουλούδια. Ένας τόπος όπου: Λάμπει στον ήλιο η θάλασσα, πλατιά, γαληνεμένη σα να 'ναι λίμνη μυθική, διαμαντοστολισμένη. Θα μπορούσε να το 'χει γράψει ο ποιητής για την καθάρια θάλασσα του χωριού που έχει κερδίσει "τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης" και που συνδυάζεται θαυμάσια με το πεύκο του βουνού. Τον παραμυθένιο κόσμο ομορφιάς έρχεται να συμπληρώσει το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Καθώς ο δίσκος του ηλίου βυθίζεται στα νερά της θάλασσας, κόκκινες, μοβ και πορτοκαλί αποχρώσεις βάφουν τον ορίζοντα. 
Κοσμοπολίτικος χαρακτήρας. Εκτός από το φυσικό περιβάλλον, τη μεγάλη προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος βοηθά η άριστη τουριστική οργάνωση. Η αρτιότητα των σύγχρονων εγκαταστάσεων κάνει τη διαμονή άνετη και ευχάριστη. 
Την ικανοποίηση των παραθεριστών ενισχύει η εξασφάλιση της ψυχαγωγίας. Στην κοσμοπολίτικη Φούρκα το κέφι αποκτά ξέφρενους ρυθμούς καθώς η νυχτερινή ζωή ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις του τομέα διασκέδασης.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας


 

 •  Χανιώτη

Η Χανιώτη είναι ένα μικρό και πολύ γραφικό χωριό της Χαλκιδικής, που βρίσκετε στο πρώτο πόδι της χερσονήσου, μόλις 60 λεπτά οδήγησης από την Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας κάποιος στην Χανιώτη, θα αιχμαλωτιστεί αμέσως από αυτόν τον μικρό γραφικό παράδεισο, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ικανοποιήσει και τον ποιό απαιτητικό επισκέπτη, και να εγγυηθεί ξεκούραστη και αλησμόνητη διαμονή.

Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν κάθε οικογένεια, καθώς και bar - clubs που προσφέρουν νυχτερινή διασκέδαση για όλες τις ηλικίες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το χωριό ή την περιοχή γύρω από αυτό, νοικιάζοντας κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Την ημέρα το χωριό είναι εξίσου ενδιαφέρων, όπου κανείς μπορεί να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ στην παραλία, να περπατήσει στην αγορά ή να ξεκουραστεί σε κάποιο από τα γραφικά του πάρκα. Ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος, Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην Κασσάνδρα. Χρειάζεται μόνο μισή ώρα οδήγηση για να φτάσει κανείς στα Ν. Μουδανιά και από εκεί άλλα τριάντα λεπτά για την Χανιώτη. Βρισκόμενο κοντά στην Θεσσαλονίκη, στον νομό της Χαλκιδικής, το μικρό χωριό της Χανιώτης είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που προσφέρει τις ανέσεις ενός κοσμοπολίτικου κέντρου, και χαρακτηρίζεται από τη καθαρή - γαλανή θάλασσα, την καταπράσινη φύση που την περιτριγυρίζει, τους φιλόξενους κατοίκους της και τις αξέχαστες νύχτες της.

?Πηγή: Δήμος Κασσάνδρας

 
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
ΜΠΑΜΠΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ!

Η συμμετοχή του ΕΠΑΛ Κασσάνδρας στο Θεματικό Δίκτυο "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο". Οι μαθητές γίνονται εκπαιδευτές σε μία σχολή οδηγών Internet. Μαθητευόμενοι είναι οι γονείς, οι ενήλικες αλλά και κάθε αρχάριος, στα θέματα ασφάλειας, χρήστης του διαδικτύου.
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Γιαγουρτά Βενετία, Γιαμαλής Άγγελος, Μπουζίκα Χρυσούλα.

Το βίντεο στο youtube

Τρίτη
22
Μαΐου
Βασιλίσκου, Παύλου μάρτ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Διαφήμιση